Direktlänk till inlägg 4 juni 2013
Då har vi passerat starten på ny vecka och vad passar inte bättre än lite goda recept! Idag vill jag tacka min kusin Isabella för hjälpen med utseendet på min blogg (: Jag blev riktigt nöjd och tvekade inte en sekund på att hon skulle göra ett bra jobb! Som tack får jag nog ta och bara henne något riktigt gott <3
I söndags stod jag för fika inför mötet med Gambia- gruppen. För en gångs skull fick jag chansen att visa vad jag gick för, men alltid är det något man känner sig missnöjd med. Nöjda kamrater och faktiskt liiiite över till mig själv ;)
Det fick faktiskt bli lite av varje, både lite knaprigt å sött och lite mjukt men med stark smak.
Drömmar
Dessa hjälpte min andra kusin mig med. Han går kockutbildningen så det passade bra att sätta honom i lite arbete ;) Jag är lite osäcker på exakt vilket recept vi använde oss av, men jag vill minnas att det var ur boken sju sorters kakor. Men jag hittade detta recept som stämde ganska väl.
(ca 30 st)
100 g smör
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 dl matolja
1 tsk hjortronsalt
4,5 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 150 grader.
Blanda alla ingredienser till en enda deg. Degen är ganska torr i sig, så en matberedare är inte nödvändigt. bred ut degen till två längder och skär varje längd i 15 lika stora delar. Rulla varje del till en liten boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Man kan platta ut bollarna lite om man vill, men jag tycker dom formar sig finare i ugnen om man låter dom ligga som bollar på plåten när man ställer in dom :) Grädda kakorna i ca 18-20 minuter tills kakorna fått lite svag färg på kantbottnen :) Om man vill att drömmarna ska bli lite lite sega i mitten, kan man ta ut dom någon minut tidigare :) Men jag föredrar dom helt knapriga och lite smuliga ;)
Kolakakor
Dessa var så himla svåra så jag var tvungen att göra om dom en gång. Dessa är så lätta att bränna så det r svårt att veta exakt när man ska ta ut dom, tyckte i alla fall jag. Ett tips kan vara att ta ut kakorna gärna någon minut tidigt för att titta så kanterna inte börjat få den där brända färgen i kanterna. jag misslyckades totalt på första plåten och den andra blev inte helt fullständig heller.. :/ Men jag har lång tid att lära :D
200 g smör, rumsvarmt
2 dl strösocker
2 msk ljus sirap
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat(bakpulver)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
Ugnen ska stå på 200 grader. Börja nu med att röra ihop sirap tillsammans med smör och socker. Där efter blandar du ner reseten av alla ingredienser och blandar ihop till en liten lätthanterlig deg. Degen delar du i tre delar och placerar ut dom i längder på plåt med bakplåtspapper :) Platta ut längderna lätt med fingrarna och skjutsa in dom i ugnen på ca 18 minuter. jag statte min klockan på 15 minuter först. de sista minutrarna hade jag ständig bevakning på kakorna, men svårt är det ändå! Man blir lätt lurad av kakans bruna färg. När kakan har gräddat färdigt tar du ut plåten och skär kakan i snitt. Sen låter du dom svalna. Godast är dom till ett glas mjölk :)
Och sist men inte minst...
Kärleksmums, mockarutor, snoddas.. eller vad ni nu vill kalla det..
Dessa tog jag faktiskt från Leilas recept. För mig blev de liite för starka, men helt klart godkända! Här behövs också ett glas mjölk, gärna två ;)
5 ägg
4 dl strösocker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao av god kvalitet
2 dl vatten(Bli inte rädd, du kommer inte dränka smeten)
300 g smör
200 g mörk choklad, 70 % kakao
Chokladglasyren
2 dl vispgrädde
2 msk espressokaffe starkt
200 g mörk choklad, 70 % kakao(60 % räcker för mig nästa gång)
2 dl kokosflingor
Även här ska ugnen stå på 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. I en annan bunke blandar du samman alla de torra ingredienserna och vänder försiktigt ner den torra blandingen i äggsmeten. Därefter tillsätter du vattner och det smälta smöret. Det ser katastrofalt ut innan det blandats samma, men smeten kommer bli jättefin!
Nu är det viktigt att plåten är 30x40 cm, om den är större blir kakan för platt. Klä plåten med bakplåtspapper innan du häller i smeten, det underlättar ;)
Innan du skjutsar in kakan i ugnen strör du över den hackade chokladen. När kakan väl är inne ska den gräddas i 10-15 minuter mitt i ugnen.
Medan kakan är i ugnen kan du göra glasyren. Den är enkel och går ganska snabbt att göra.
Koka upp vispgrädden, men var noga med att inte bränna fast grädden i botten på kastrullen. Häll ner espressokaffet i den heta grädden och låt svalna en aning. Hacka chokladen och rör ner den med grädden och låt det smälta. Bred nu ut glasyren på kakan och toppa med kokos. Sen skär du hela kakan i rutor.
Hoppas det smakar!
Jaha! dåså, skapat mig en blogg och är redo att köra ;) Lite komiskt att Leila Bakar just kom upp på tv när jag satte mig här. Ledig hela dagen lång, så nu ska jag sitta här och knepa å knåpa ^^ ...